“Nu-i spune niciodata sefului ca iti cauti de lucru in alta parte!”

“Ramai macar doi ani la jobul curent!”

“Nu-ti parasi locul de munca inainte de a asculta contraoferta angajatorului!”

“Nu accepta o mutare laterala!”

“Stai mereu la vanatoare de joburi!”

Precepte clasice de consiliere in cariera. Mai sunt ele valabile azi, cand balanta de putere dintre candidat si angajator se inclina decisiv in favoarea primului? Nu mai e niciun secret ca ne miscam intr-o piata a muncii dominata de candidati – fapt recunoscut, de altfel, oficial de 86% dintre recrutorii lumii, procent care a crescut cu 30 in numai 4 ani! (conform studiului global MRINetwork 2016 Recruiter & Employer Sentiment Study). Sa vedem, asadar, realitatea:

.

  • “Nu-i spune niciodata sefului ca iti cauti de lucru in alta parte!”

Ti-era teama de resentimentele angajatorului, ti-era teama ca vei fi dat afara pe loc, inainte sa-ti asiguri noul job? E drept ca, pana mai deunazi, angajatii care plecau voluntar erau stigmatizati drept tradatori – iar, daca, Doamne fereste, i-ar fi batut, la un moment dat, gandul sa se intoarca la vechiul angajator, usa le era categoric inchisa. Dar sa ne bucuram, vremurile s-au dezghetat! Companiile de astazi sunt hotarate sa lase loc de buna ziua – nu isi mai permit sa riste invective pe retelele de socializare. Mai mult decat atat, numerosi angajatori au dezvoltat programe speciale de recrutare a asa-zisilor angajati boomerang. Yahoo si KPMG sunt doar doua nume mari care re-angajeaza consistent fosti membri ai echipei – cam 10-15% dintre colegii actuali provin dintre cunostintele mai vechi.

Noua realitate ne spune ca separarea dintre angajat si angajator nu mai trebuie privita ca un divort irevocabil. Pentru ca insasi relatia se redefineste. Din angajare pe viata in „alianta transformationala”, cum propune Claudio Fernández-Aráoz, renumit expert in managementul talentelor, citand din cartea the Alliance a lui Reid Hoffman, cofondator LinkedIn. Pe scurt, anagajat si angajator convin asupra unei aliante temporare, clarificand asteptarile si beneficiile si… surpriza: printre acestea din urma ar putea fi chiar sprijinul acordat angajatului spre a-si continua cariera in alte zari. Se intampla in Silicon Valley, prin urmare e viitorul in managementul talentelor/carierei.

.

  • “Ramai macar doi ani la jobul curent! Doar nu vrei sa fii luat drept neserios si instabil!”

In primul rand, schimbarea timpurie a locului de munca nu inseamna intotdeauna nestatornicie. Uneori te vezi obligat sa iei aceasta decizie – de pilda, atunci cand iti muti domiciliul sau cand trebuie sa ingrijesti de un membru al familiei. Apoi, angajatorii au inceput sa accepte realitatea mobilitatii, mai cu seama in randul generatiei tinere. 70% dintre mileniali nu stau mai mult de doi ani la acelasi loc de munca. Si, in sfarsit, nici petele albe din CV (perioadele aparent inactive) nu mai reprezinta bile negre in fata recrutorilor. Important e sa poti demonstra ca acele intervale de timp nu au fost irosite, ci valorificate printr-un curs de formare/perfectionare, un voluntariat sau, pur si simplu, prin orice experienta personala/profesionala de natura revelatoare/modelatoare. Singura precautie daca ai in vedere o schimbare „prematura” de cariera este legata de potentialul stres emotional. O iei de la zero, trebuie sa te re-adaptezi si sa re-dovedesti.

In plus, schimbarile dese de job/cariera vin cu un risc crescut de alegeri mai putin inspirate. Solutia? Cerceteaza cat mai mult inainte de a accepta oferta de angajare, ochii in patru si urechile ciulite la interviu si indrazneste sa soliciti ceea ce specialistii in recrutare numesc o “avanpremiera realista a jobului” (realistic job preview – RJP): adica o prezentare concreta si onesta – cu bune si cu rele deopotriva – a elementelor pe care le presupune pozitia respectiva, realizata prin intermediul unui videoclip sau chiar printr-un exercitiu de simulare a unei zile tipice de lucru.

Pregateste-te chiar acum! Daca vrei:

  • sa descoperi mai multe despre cariera ta,
  • sa intelegi piata muncii pentru a prinde din zbor oportunitatile si
  • sa-i ajuti si pe altii sa prinda avant.

La ce mituri ar trebui sa renuntam?

  • “Nu-ti parasi locul de munca inainte de a asculta contraoferta angajatorului!”

Daca vrei sa pleci, iar talentul si abilitatile tale sunt rara avis pe piata muncii, asteapta-te sa primesti o contraoferta. Dar ramai prudent! Exista, foarte probabil, motive serioase care te-au determinat sa te reorientezi catre alta organizatie si care nu au cum sa se fi schimbat peste noapte.

Se stie ca 80% dintre angajatii care accepta o contraoferta parasesc oricum compania – de bunavoie sau invitati – in primele 6-12 luni. Caci, in pofida bunelor promisiuni, increderea se clatina si suspiciunile inmuguresc.  Pe de alta parte, gandeste-te ca ti-ai asumat deja un angajament fata de noua companie, nu incerca sa joci la doua capete. Si priveste intotdeauna beneficiile pe termen lung.

.

  • “Nu accepta o mutare laterala! Singura sansa reala de crestere profesionala este un nou job!”

Un indemn demult cazut in desuetudine. Organizatia puternic ierarhizata a facut loc, in ultimele decenii, organizatiei plate. Nu ai unde sa mai urci? Fii linistit, ai loc destul pe orizontala – colaborarea interfunctionala este motorul afacerilor de azi, al dezvoltarii si al inovatiei. Daca pana cum te-ai cramponat de titluri, a sosit vremea sa tintesti la autonomie si sens in munca ta.

.

  • “Stai mereu la vanatoare de joburi!”

De ce ai vrea sa-ti petreci viata cautand mereu altceva? Poate deveni epuizant. Daca ai gasit ceva ce iti place, zaboveste o perioada asupra acelui lucru si exploreaza-i toate valentele. E bine sa te proiectezi in viitor, dar si mai bine este sa-ti traiesti din plin prezentul.

Nu trebuie sa cauti cu dinadins o schimbare, ci doar sa te preocupi de cresterea ta continua: sa iesi din zona de confort, sa imbratisezi provocarile, sa te implici in proiecte care iti dezvolta noi abilitati. In economia actuala, schimbarile vin oricum, esential este sa le intampini pregatit.

Mai multe puteti citi aici.