Steve Wozniak, co-fondatorul Apple si coordonator stiintific al Fusion-IO, a transmis un mesaj puternic si clar organizatiilor care isi doresc sa supravietuiasca schimbarilor dramatice generate de tehnologie: companiile care sunt constiente cu adevarat de ceea ce se petrece, trebuie sa aiba un ”disruption officer”, o persoana care sa simta schimbarea venind, cu mult inainte de a afecta compania, si sa pregateasca structurile si procedurile pentru socurile inevitabile aduse de schimbare. Pentru asta, este nevoie de oameni cu acuitate vizuala in spatiul economic, cu antene sensibile si rafinate pentru cele mai subtile semne, cu intuitie si viziune. Calitati dublate de spiritul obligatoriu de lider, care sa convinga, sa inspire si sa motiveze membrii organizatiei in demersul de restructurare.

“Industrii intregi sunt perturbate sau scuturate din temelii, dar asta nu se intampla peste noapte. Ai timp sa observi transformarile de la inceputurile lor”, a subliniat ieri Wozniak, in cadrul conferintei Gartner Symposium/ITxpo de la Gold Coast, Australia. ”E nevoie de cineva cu o viziune clara, cum ar fi Elon Musk, care si-a dorit o masina care sa se potriveasca propriului sau stil de viata si a fondat Tesla, primul start-up american de succes de la 1927 pana in zilele noastre… Una dintre cele mai importante tehnologii ale viitorului este masina fara sofer, care va schimba dramatic nu doar industria auto, dar omenirea in sine. Vor fi mai putine accidente, industria asigurarilor se va micsora. Desi va dura mult timp, pana cand oamenii vor capata incredere in ea, in 20 de ani, nu vor mai fi permiti soferii umani decat pentru a-i duce pe copilasi la Disneyland”, a prezis Wozniak.

Unde mai asteapta Wozniak viitorul? In livrarile cu drone, in aplicatiile care permit dialogul verbal cu terminalul, in revolutia bateriilor. Dar se teme pentru intimitatea persoanei, amenintata de invazia comunicatiilor si a tehnologiilor de monitorizare, a sistemelor de logare prin face recognition and keystroke. Securitatea cibernetica starneste ingrijorarea omului de stiinta care, in calitatea sa de fondator al Electronic Frontier Foundation, este un luptator fervent pentru drepturile omului in raport cu echipamentele digitale.

Pe de alta parte, isi pune toate sperantele in sistemele educationale capabile sa inspire generatiile urmatoare: “Este mai putin important ce ii inveti pe tineri, cat felul in are ii inspiri, motivatia pe care le-o dai. In scoala exista o tendinta de a limita pasiunile elevilor, in loc sa le cultivam. Din acest motiv multi copii renunta la scoala si la ideea ca educatia poate fi importanta pentru ei. Avem nevoie de o atmosfera destinsa si de amuzament, in timpul cursurilor.”

Mai multe puteti citi aici.