Stim deja cu totii ca un plan de actiune eficient te ajuta sa iti ordonezi, urmezi, controlezi actiunile si rezultatele pe parcurs. Ai astfel in permanenta atat viziunea de ansamblu cat si imaginea de sub lupa a detaliului, riguros asezate pe o harta prietenoasa care te ajuta sa afli in fiecare moment unde si cum stai pe drumul catre obiectivul fixat.

Dar, mai mult decat atat, acel plan pus pe hartie, te degreveaza de efortul de a memora pasii si reperele, un stres apreciat de psihologi ca fiind adesea mult mai mare decat cel aferent activitatilor in sine. Dar si pentru crearea unui plan eficient e nevoie sa faci… un plan. Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui si ale caror raspunsuri contin in ele jaloane de baza pentru designul unui plan de actiune eficient. Fie ca este vorba despre un obiectiv al vietii personale sau al evolutiei in cariera.

1. Stii clar unde te afli? Evalueaza-ti situatia curenta si analizeaza-ti nevoile si aspiratiile cu luciditate si realism. Nu te pripi sa alegi o schimbare radicala, doar pentru ca nu te mai satisface formula prezenta. Chiar nimic nu este de preluat mai departe? Cum spune un proverb romanesc vechi, nu arunca si copilul odata cu apa din copaie. Identifica si valorifica competentele si abilitatile pe care le-ai adunat pana acum si tine cont de ele; vor constitui valoare adaugata pentru orice organizatie.

2. Ai o imagine bine conturata a locului in care vrei sa ajungi? Sigur ca este de admirat viziunea si determinarea cuiva care stie cu ani inainte cand si cum isi va atinge telul (personal sau profesional). Pe de alta parte insa, e nevoie si de adecvare la ritmul alert al schimbarilor in societate, in piata muncii: joburi care se redefinesc odata la un an, unele care dispar (inghitite de automatizare), la fel de rapid cum se nasc altele, din spuma tehnologiilor IT&C. O dinamica in care este preferabila flexibilitatea; fii alert!

3. Ce valori sunt ne-negociabile pentru tine? Identifica ce este lucruri sunt esentiale pentru confortul tau psihologic si pentru care nu poti accepta compromisuri. Respectarea lor iti va da energia si increderea necesare unei atitudini de invingator.

4. Care sunt punctele tale slabe si constrangerile personale? Un subiect de care ne apropiem cu teama de obicei. Dar, cu cat mai fidela este oglinda in care ne analizam, cu atat mai corecte ne vor fi deciziile pentru viitor.

5. Ce persoane te pot ajuta in atingerea telului propus? Fa o lista: incepe cu rudele apropiate, apoi prietenii, colegii, profesorii, managerii… Vei gasi la ei nu doar sustinerea necesara dar si perspective noi, care iti vor imbogati planul de actiune. Daca raspunsurile la toate aceste intrebari te-au ajutat, ia in considerare si urmatorul nivel: un Curs de Consiliere in cariera. Devii un as al deciziilor potrivite si, mai mult chiar, ii ajuti si pe altii aflati in impas decizional.